Expoziţie fotografie/instalaţie
19 octombrie – 30 noiembrie 2016
Vernisaj: 19 octombrie, ora 17
Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica din Timişoara (bd. Vasile Pârvan nr. 2)

Element central al vieţii din Timişoara, industria a animat viaţa cotidiană a mii de muncitori timp de două secole şi a modelat un peisaj urban aparte pe care se cuvine să-l păstrăm şi să-l punem în valoare. Cosmopolit, când la graniţele Imperiului Austro-Ungar, când punct de ancorare spre vest a României contemporane, oraşul, cu tradiţie de negustori/comercianţi, a văzut organizându-se în jurul său o viaţă industrială intensă, dând naştere unui patrimoniu bogat şi unic în România.

Înscriindu-se într-o căutare de indicii, proiectul Poveştile fabricilor îşi propune să se intereseze asupra perspectivelor lăsate de acest patrimoniu industrial.

Institutul Francez din Timişoara a invitat-o în această primăvară în rezidenţă la Timişoara pe artista fotograf Floriane Spinetta, din Franţa. Cu această ocazie am organizat un workshop în cadrul căruia artista a lucrat cu studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi Facultatea de Artă şi Design din Timişoara, vizitând şi fotografiind fabricile Pasmatex, Elba, Halele Fructus şi Turnul de apă din Iosefin.

Rezultatul acestor reflectări de echipă va putea fi admirat în cadrul unei expoziţii de grup (fotografie şi instalaţie) în perioada 19 octombrie – 30 noiembrie 2016 la Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica din Timişoara (bd. Vasile Pârvan nr. 2), pe un fundal muzical realizat pentru această expoziţie de Ovidiu Pleşa.

Expoziţia poate fi vizitată la Biblioteca Universităţii Politehnica graţie parteneriatului dintre Institutul Francez din Timişoara şi Universitatea Politehnica din Timişoara şi datorită implicării active a arhitectului Mihai Donici şi a studenţilor dumnealui, cărora le mulţumim şi pe această cale.

Floriane Spinetta şi Aymeric Jeudy au gândit împreună acest proiect, îmbinând domeniile lor de competenţă, din perspectiva artistică, respectiv istorică. Acest proiect interdisciplinar reprezintă o excelentă oportunitate de a readuce în lumina publicului nestemate de altă dată ale industriei locale, prin intermediul diferitelor proiecte artistice de ocupare a spaţiului public.

Lista participanților: Victor BĂLUȚIU, Beniamin BEUCA, Vlad CÎNDEA, Vlad JELMĂREAN, Bogdan KISS, Iulia URSUȚA, Anouk LEDERLE, Bogdan MILKO, Teofil OȚELARIU, Andrada TANȚA, Cristian Radu TANŢA

Proiect realizat în parteneriat cu Asociația pentru Educație, Cultură și Antreprenoriat (APECA)
Partener principal: MGI Coutier
Parteneri: Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara, Centrul Cultural Ambasada, Casa Artelor, Elba, Pasmatex, Halele Fructus, Rainbow print, Fropin.

Expoziţia se adresează publicului larg iar accesul este gratuit.

Vă aşteptăm cu drag!