Anul acesta, sărbătoarea Francofoniei va aduce în prim-plan valori ale comunităţii ieşene, în contextul în care Institutul Francez sărbătoreşte 25 de ani de existenţă la Iaşi, perioadă în care colaborarea franco-română a făcut posibilă construirea unor proiecte de lungă durată, ce au contribuit la conturarea unui profil cultural puternic şi la dezvoltarea unor parteneriate solide.
25 MARTIE, ORA 18.30, SALA „HENRI COANDĂ”, PALATUL CULTURII: CONCERTUL DE GALĂ AL FRANCOFONIEI
Cu sprijinul Primăriei Iaşi, Institutul Francez organizează pe data de 25 martie, începând cu ora 18.30, un concert de gală în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii. Reputata pianistă ieşeană Alina Pavalache revine acasă cu un program muzical, în cadrul căruia îi va avea drept invitaţi pe violonistul Marcian David şi pe soprana Gina Gloria Tronel. Concertul de gală va fi urmat de Balul anual al Francofoniei, care va fi găzduit anul acesta de Palatul Roznovanu.
15 MARTIE, ORA 17.00, şi 17 MARTIE, ORA 18.30, INSTITUTUL FRANCEZ : „ÎN UNIVERSUL LUI MATEI VIŞNIEC”
Secţiunea teatru a Lunii Francofoniei aduce o noutate în raport cu anii trecuţi, în sensul în care aceasta se va încadra într-un concept expoziţional. Astfel, vineri 17 martie, începând cu ora 18.30, trupa de teatru Mooz, coordonată de Mira-Maria Cucinschi, va prezenta în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez spectacolul „OM” (Je suis qui, moi ?), texte de Fernando Pessoa, Xavier Durringer şi Matei Vişniec. Premiera spectacolului va fi prefaţată miercuri, 15 martie, ora 17.00, în spaţiul expoziţional al Institutului Francez, de vernisajul expoziţiei „În universul lui Matei Vişniec”.
20 MARTIE, ORELE 12.00-14.00 : HAIKUNOI, PICNIC POETIC FRANCOFON
Cu ocazia Lunii Francofoniei, Institutul Francez din România organizează luni 20 martie, în intervalul orar 12.00-14.00, a treia ediție a Picnicului poetic #haikunoi2017.
Evenimentul, care se va desfășura pe întregul teritoriu al României, va oferi prilejul tuturor francofonilor și francofililor de a sărbători diversitatea lingvistică. Participanții vor avea ocazia de a-și dovedi creativitatea, compunând poezii haïku, înainte de a le publica pe rețelele de socializare.
21 MARTIE, ORA 18.00, INSTITUTUL FRANCEZ: ÎNTÂLNIRE CU ROMAIN FILSTROFF
Romain Filstroff, iniţiatorul proiectului „Linguisticae”, un proiect de popularizare a noţiunilor de lingvistică prin joc, se va întâlni cu publicul din Iaşi în sala Fondane a Institutului Francez marţi, 21 martie, începând cu ora 18.00, şi va fi prezent la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava în perioada 22-24 martie.
22 MARTIE, INSTITUTUL FRANCEZ: ZIUA ELEVULUI FRANCOFON
Luna Francofoniei cuprinde şi o secţiune dedicată elevilor, organizată de Clubul Elevilor Francofoni, în colaborare cu Institutul Francez. Concursul de desene „Dessinez la francophonie” este în desfăşurare până pe data de 22 martie şi încurajează elevii să sintetizeze în imagini reprezentări personale ale francofoniei. Pe data de 22 martie, Mediateca Institutului Francez îşi deschide porţile pentru a sărbători Ziua elevilor francofoni, cu jocuri, scenete, proiecţii de filme şi karaoke.
24-25 MARTIE, UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”, INSTITUTUL FRANCEZ : COLOCVIUL FRANCOFONIEI
Colocviul Francofoniei este organizat de Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi, în parteneriat cu Institutul Francez, Inspectoratul şcolar Iaşi, ARDUF, ARPF şi CRU. Tema de anul acesta, „Polar-isations”, conţine un joc de cuvinte referitor la romanul poliţist şi va aduce la Iaşi personalităţi ale lumii academice francofone din întreaga lume.
29 MARTIE, PALATUL ROZNOVANU : „INVESTIR À IASI/EXPORTER EN FRANCE”
Luna Francofoniei cuprinde în 2017 şi o secţiune economică, la iniţiativa Agenţiei Consulare a Franţei la Iaşi : „Investir à Iaşi/Exporter en France” este un eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză la Palatul Roznovanu, cu sprijinul Primăriei Iaşi, pe data de 29 martie.
30 MARTIE, SALA PAŞILOR PIERDUŢI: BALUL MASCAT AL FRANCOFONIEI
Evenimentul de încheiere al Lunii Francofoniei va fi anul acesta Balul Mascat al Francofoniei, organizat de Asociaţia Studenţilor Francofoni (ASFI) pe data de 30 martie în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii „Al.I.Cuza”. Invitaţia studenţilor francofoni este aceea de a intra în pielea altor personaje pentru o seară în care toate convenţiile sunt răsturnate.